Steens 1. maj tale

Udgivet: 11. maj 2025

Borgmester Steen Christiansens 1. maj tale

Det slog mig, da jeg startede på talen her, at vi fejrer to mærkedage tæt på hinanden.

1.maj, hvor vi fejrer vores partis og arbejderbevægelsens helt unikke rolle i vores velfærdssamfund. Og d.4. maj – befrielsesaften, hvor mindes dem, som gav det mest dyrebare for vores frihed og demokrati. Og afslutningen på en brutal krig med ufattelige, menneskelige lidelser.

D.4. maj er derfor også d.1.maj.

Netop i år fejrer vi også 80 året for afslutningen af 2. verdenskrig og en 80-årig vestlig alliance for demokrati og grundlæggende menneskerettigheder. Og et frit samfund, hvor det enkelte menneske lever frit – i respekt for det fællesskab, som man er en del af.

En ubrydelig, demokratisk alliance hen over Atlanten – hvor mørket nu trækker sammen på den anden side.  

Den tryghed og sikkerhed, vi så beskytte vores samfund er ikke længere givet. Vores ældre medborgere, som voksede op til tonerne og teksten fra ”Man binder os på mund og hånd” – husker kun alt for godt hverdagens grå toner og angsten for det ukendte.

De er bekymrede. Med god grund. Vi andre er også bekymrede – grundbekymrede.

Men: Når det globale demokrati og den internationale verdensorden er truet, må vi kæmpe endnu stærkere.

Der hvor vi kan gøre en forskel – og har ansvaret.

Det har vi her. I Albertslund. Vores socialdemokratiske Albertslund.

Billedskolen havde for nylig en udstilling i tunnellen under stationen med titlen: ”Ingen skaber alene”. Det gælder os som parti.

Vi skaber Albertslund sammen med albertslundere. Som er livet og pulsen - i vores by.  Ildsjæle og borgere. 

Vi er med vores stærke socialdemokratiske grundholdninger, energi og iderigdom drivkraften for virkeliggørelsen af en velfærds-by, som bare er god at bo og arbejde i.  

Og det går godt. Rigtig godt. Flere borgere er kommet i arbejde, omsorgen for vores ældre er blevet bedre. Vi tager endnu mere ansvar for klimaet med miljøledelse og omlægning af fjernvarmen til lavtemperatur. Ved årsskiftet får 75% af husstandene lavtemperaturfjernvarme. 

Børn og unges deltagelse i foreningslivet stiger markant – og vi skubber endnu mere på.

Og det gør vi også, når det drejer sig om at udvikle vores by. Det Albertslund vi kender.

Vi har i den valgperiode, vi er på vej ud af, i ordets egentlige forstand forladt elfenbenstårnet på Rådhuset og rykket partiet ud til og blandt albertslunderne.  

Med dialogmøder med forældre og fagfolk. hvor vi de to sidste år har diskuteret fremtidens skole.

En boligpolitisk gruppe, hvor vi sammen med repræsentanter fra vores almene boligafdelinger, investorer og borgere har formuleret en ny ambitiøs boligpolitik for Albertslund – og holdt to store boligkonferencer undervejs.

En støj- og trafikgruppe, hvor vi sammen med borgere har sat fokus på støj fra motorvejene og udviklet en mobilitetsplan for Albertslund. Og holdt en stor konference om støj og sundhed.

En socialpolitisk gruppe, som har arrangeret offentlige møder om hjemløse, unge med diagnoser – og formuleret en ny ældrepolitik. Sammen med 40 ældre medborgere i en workshop.  

Jeg har rykket borgmesterkontoret ud i byen adskillige gange. Fra Hedemarken over Materialegården til Vikingelandsbyen. Det har hver gang været en fantastisk oplevelse at høre borgerne fortælle med begejstring om deres boligområde - og møde dedikerede medarbejdere og ledere, der bekender sig til projekt Albertslund.

Her i forårsmånederne har vi inviteret beboere i forskellige almene boligområder til dialogmøder om det gode boligområde. Som med glæde og begejstring beretter om deres boligområde.  

Hører vi om salg af stoffer i boligområderne. Ja, det gør vi. Hører vi at beboere føler sig utrygge? Ja, det gør vi. Det gør vi også fra grundejerforeningerne. Og det er præcist derfor vi er ude i byen.

Tager vi det alvorligt? Ja, det gør vi. Vi vil ikke acceptere, at vores ældre medborgere føler, det er utrygt at færdes i byen. Vi vil ikke acceptere salg af stoffer på p-pladser, i vores boligområder eller ved vores skoler. Det kommer vi til at forfølge endnu stærkere.   

For os handler det ikke kun om at engagere voksne albertslundere i diskussionen og udviklingen af vores by. Børn og unge skal med fra start.

Derfor har vi gennem flere år arbejdet på at få et fællesråd for eleverne på vores skoler. Det har vi fået nu. Et af landets bedste – og det skyldes først og fremmest en hel formidable indsats af Nick og Pelle sammen med andre fra fælles-elevrådet. Giv dem en stor hånd. For det fællesskab og jeres venner ved vi er – fremtiden.

Jeres fremtid er også en grøn fremtid – fyldt med natur og biodiversitet. Albertslund er også designet til at tage vare på naturen – med det grønne trukket ind i vores boligområder.

Vi har mange grønne områder:  Vestskoven, Store Vejleå-dalen, Kongsholmparken og Birkelundparken.   Områder som er hjemsted for en mangfoldig flora og fauna, og vi arbejder aktivt på at bevare og forbedre disse naturområder – som vi har gjort i mange år. Men der skal mere til.

Derfor har kommunalbestyrelsen på vores initiativ nedsat en tænketank, der arbejder på at udvikle ideer og initiativer til at forbedre biodiversiteten Tænketanken består af borgere, politikere og eksperter, som skal komme med forslag til, hvordan vi kan øge biodiversiteten.

Albertslund er designet til børn. Vores trafiksystem, hvor bløde og hårde trafikanter er adskilte og børn og unge kan færdes trygt over alt. Gennem de sidste 12 er bygningsmassen i vores dagtilbud enten blevet udfaset eller gennemrenoveret. Lige nu bygger vi nye bygninger til Brillesøen. Vi vil børnene – vi vil familierne.

Men: Børnefamilier i Danmark oplever betydeligt pres i deres dagligdag, især når det kommer til at balancere arbejde og familieliv. En undersøgelse viser, at tre ud af fire børnefamilier har svært ved at finde kvalitetstid til familien. Mange forældre føler sig stressede og har dårlig samvittighed over ikke at kunne tilbringe nok tid med deres børn

Nogle familier vælger at gå ned i arbejdstid eller leve af én indkomst for at få mere tid til børnene, men det er selvfølgelig ikke uden økonomiske omkostninger.  

Som Børnenes By er vi også Familiernes By – og derfor har vi også en opgave at sætte fokus på familiernes vilkår. Det handler om velfærd og børnenes fremtid,

Albertslund blev netop grundlagt som den socialdemokratiske velfærdsdrøm. En moderne by på Vestegnen, skabt med blik for fællesskab, lighed og muligheder for alle. Det har vi også en særlig forpligtelse overfor.

I Albertslund tager vi hånd om hinanden – fra børnene i daginstitutionerne til de unge i klubberne og skolerne. Tryghed for familierne i hverdagen. Og vores ældre, der skal have en værdig alderdom.

Men god velfærd kræver mere end gode intentioner. Det kræver ordentlige og trygge rammer – i daginstitutioner, skoler, fritidstilbud og på plejehjem. Det kræver også ansvarlig styring og politisk vilje.

Socialdemokratiet har sikret økonomisk stabilitet og en sikker hånd på rattet. Og med bredt samarbejde i kommunalbestyrelsen. Det er sådan, vi har skabt et Albertslund i balance – politisk, økonomisk og socialt. Det kan kun et parti levere her i byen – i dialog og samtale med albertslunderne.

Og det er sådan, vi vil føre Albertslund trygt ind i fremtiden. Vi vil:

  1. Et trygt Albertslund
  2. En sikker hånd på velfærden
  3. Danmarks mest familievenlige by

Det Albertslund skaber vi sammen med albertslunderne.   

For det bedste forsvar er et stærkt velfærdssamfund.  

Velfærd. Tryghed. Fællesskab.

D.1. maj er også d.4.maj.

 

God 1. maj.