Søren Grøns 1. maj tale

Udgivet: 7. maj 2025

Tale af formand Søren Grøn, 3F Høje - Taastrup på 1. maj mødet på Birkelundgaard.

Kammerater

Tak fordi jeg må komme og tale her til jeres 1 maj møde.

Jeg hedder Søren Grøn og er formand for den lokale 3F afdelingen i Høje – Taastrup, som dækker Høje – Taastrup, Ishøj og Albertslund kommune.

Jeg har glædet mig til at se jer her til 1. maj, hvor vi markerer vores kamp for et mere retfærdigt og mere lige samfund. Både i Danmark og internationalt.

Jeg vil gerne starte med at sige et stort tak. Tak til jer socialdemokrater i Albertslund for et rigtig godt samarbejde.

En særlig tak skal også lyde til Steen. Har der været udfordringer byrådsmæssigt, så har der altid været en lydhørig og handlevillighed.

To ord jeg syntes skal gå hånd i hånd. Det er værdighed og en værdig pensionsalder.

Kan det være rigtigt, at vi ikke skal have lov til at have en god 3. alder.

Skal man være slidt op før man må gå på pension. Skal det ikke være okay, at man kan lave aktiviteter sammen med sine børnebørn.

Skal man gå og tage medicin for at kan holde til at gå på arbejde., Det siger jeg klart fra over for.

Er det fair?

At de bedst uddannede og godt lønnede kun er blevet bedt om at knokle godt ti måneder mere. Mens vores kolleger skal holde til 44 måneder mere på arbejdsmarkedet.

Det skyldes – desværre – ikke, at nedslidningen er blevet mindre og arbejdsmiljøet mere sikkert for vores medlemmer.

Det var faktisk ellers en central del af velfærdsaftalen i 2006.

Den aftale, hvor politikerne blev enige om at hæve folkepensionsalderen, når den gennemsnitlige – levetid stiger.

Men for godt ti år siden aftalte de borgerlige politikere nogle dramatiske forringelser af efterlønnen, som netop vores medlemmer ellers har haft hårdt brug for.

Og det er ikke rimeligt, at man ødelægger sikkerhedsnettet for danskerne med de korteste uddannelser og belastende jobs, fordi danskere med lange uddannelser lever længere i gennemsnit.

Vi skal have et velfærdssamfund, der rummer at mennesker der har været længe på arbejdsmarkedet, har den tryghed og det valg at kunne trække stikket.

I 3F er vi derfor også helt klare i vores krav til politikerne:

  • Arbejdskravet for retten til tidlig tilbagetrækning, altså Arne-pension skal fastfryses på 42 år eller mindre.
  • Og ydelsen i Arne-pensionen skal hæves.

Men noget helt afgørende ved Arne-pension er, at det er en rettighed!

Du skal ikke stå med hatten i hånden og gennem lægetjek eller langvarig sagsbehandling i kommunen.

Det danske velfærdssamfund skylder, at også de kortuddannede kan få et godt seniorliv. Det er kun fair. Uha da, tænk engang, hvis der var raske 3F’ere, der gik på pension – så kipper man lidt med flaget.

Jeg tror altså ikke, at der er mange der ligger på deres dødsleje og tænker ”Bare jeg havde arbejdet lidt mere”.

En del af pengene til dette kunne komme fra, at man kunne rulle nogle af de alt for mange skattelettelser, der er givet siden 2001, tilbage.

Ellers er der også muligheden for at sætte ind på det psykiske arbejdsmiljø.

Alene arbejdsrelateret stress koster hvert år samfundet 55 mia. kr.

For en ansatte kan et dårligt psykisk arbejdsmiljø gå ud over arbejdsglæden, og det kan føre til alvorligt sygefravær.

Der er kollegaer som både er udsat for tidspres, overvågning, mobning og det der er værre.

Det er uacceptabelt og det skal stoppes.

Arbejdsgiverne skal tage ansvar og de skal handle.

Men der skal også være plads til selvransagelse.

Behandler vi som kollegaer hinanden godt nok? Skaber vi plads til forskelligheder, nye unge kollegaer på arbejdspladserne eller ældre og kollegaer, som har knoklet i mange år?

Ja, arbejdsgiverne har ansvaret, men når de nu ikke er dygtige nok til at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø

Nu kommer der juniormesterlære ordning til de unge, som er skoletrætte. De kan komme ud i praktik i en virksomhed og snuse til at arbejde. Jeg har en god kollega, som sidder i byrådet i Hillerød. Da de havde det oppe på byrådsmødet stod to venstre politik og snakkede om efter mødet, hvor dejligt det er at kunne få nogle unge ud til billige penge.

Jeg håber her i Albertslund, at man vil spejle lidt til hvad man har gjort i Hillerød. Her har man besluttet for at unge kan komme i junior mesterlære, så skal man være godkendt til at have lærling.

På den måde kan man være med til at forbygge snyd og helt urimelige arbejdsvilkår.

Der er desværre mange udlændinge, der arbejder under farlige forhold her i Danmark og bliver udnyttet af skruppelløse virksomheder. Hvis vi ikke allerede vidste det, fik vi i hvert fald øjnene op for det i løbet af det seneste år, hvor DR har vist udsendelserne Underdanmark og På statens regning.

Udlændinge der udfører livsfarligt asbestarbejde uden ordentlig beskyttelse. Virksomheder der snyder med registrerede arbejdstimer og kræver dele af lønnen tilbage fra deres udenlandske medarbejdere. Endda på byggerier, der betales af offentlige midler.

Det er forhold, som vi ikke vil have på det danske arbejdsmarked. Danmark skal være et land, hvor man får en løn, man kan leve af, og har et arbejdsmiljø, man ikke bliver syg af. Derfor er kampen mod social dumping og arbejdskriminalitet et vigtigt tema for hele Danmark og for regeringen.

Regeringen har i de seneste år indgået flere aftaler, der skal dæmme op for social dumping. Vi har leveret på nogle ting. Men vi er ikke i mål endnu.

Vi skal styrke den tværgående indsats mod social dumping og arbejdskriminalitet og sikre at de relevante myndigheder har de rette rammer og værktøjer til at bekæmpe snyd. Og vi skal have lavet en national handlingsplan for den danske indsats mod social dumping og arbejdskriminalitet.

Desuden skal vi sikre, at der er orden i sagerne, når det offentlige køber ind og for eksempel finansierer store byggeprojekter. Der skal være klausuler, der sætter en ordentlig standard for de forhold, som medarbejderne arbejder under. Og der skal være kontrol og konsekvens, så det bliver sværere og meget dyrere at snyde. Offentlige penge skal ikke gå til virksomheder, der snyder på vægten og misbruger reglerne.

Er vi ude af trit med virkeligheden i fagbevægelsen – Mit svar ville være nej.

Vi har netop lige afsluttet overenskomstforhandlinger som er med til at tage hånd om nogle af de ting som samfundet ønsker og i særdeles vores medlemmer.

Der er blevet forhandlet større fleksibilitet ind til børnefamilierne i forhold til flere fridage og det samme til seniorerne.

Der er blevet flere dage til fædre på barsel med fuld løn. Dette tåler måske også en bemærkning. Hvor er det dejligt og se den øremærket barsel er ved at slå igennem. Flere og flere mænd tager barsel.

Så alt i alt syntes jeg vores forhandlinger denne gang har været med til at tage ansvar for samfundet og vores medlemmers ønsker.

Tak fordi jeg måtte komme.

Rigtig god 1 maj til jer alle!